Hundar och choklad: Varför kan inte hundar ha choklad?

Hundar och choklad: Varför kan inte hundar ha choklad?

Precis som människor älskar hundar godis. Men det finns goda skäl att hålla din fyrbenta vän långt borta från fredagssnobbiets skål.

Kanske känner du redan till alla skräckhistorier om hundar som omedvetet ätit upp allt julgodis och svimmat? Men som sagt, det kommer ingen rök från en eld utan eld. Och det gäller i hög grad choklad. Choklad kan vara extremt skadligt – till och med dödligt – för våra fyrbenta vänner. Även i begränsade mängder.

Chokladförgiftning hos hundar och andra djur

Det går inte att komma runt de hårda fakta. Och sanningen är att chokladförgiftning är den vanligaste formen av förgiftning bland hundar. Därför måste du vara försiktig när du förvarar choklad inom din hunds räckhåll.

Men i själva verket är det inte bara hundar som inte får ha choklad. Djur som hästar, katter och papegojor är också mycket känsliga för effekterna av choklad.

Gift i choklad

Choklad innehåller ämnet teobromin som är svårt för hundar att bryta ner. Faktum är att halveringstiden för teobromin varar ungefär 8 gånger så länge hos hundar som hos människor.

Den långsamma halveringstiden gör att ämnet ansamlas i hundens kropp. Här orsakar ämnet förödelse i hundens olika organsystem och rör sig som en tyst mördare genom först centrala nervsystemet och vidare till hjärt-kärlsystemet, andningsvägarna och urinvägarna.

Symtom på chokladförgiftning hos hundar

Om din hund har ätit choklad i skadliga mängder kan den visa olika typer av symtom. Oftast kommer hunden till en början att plågas av kräkningar, som även kan innehålla blod.

Dessutom kommer hunden att ha en ökad lust att dricka och kommer att behöva mer frekvent urinering. Men även tecken som snabb puls, ökad kroppstemperatur, kramper, stönande, hyperirritabilitet samt haltande, vinglig gång och andra former av okoordinerade rörelser kan uppträda hos hundar med chokladförgiftning.

Som beskrivits omvandlas teobromin långsamt i hudens system. Därför är det inte ovanligt att det tar upp till 24 timmar innan de första symtomen på chokladförgiftning visar sig. Det är dock inte ovanligt att de första symtomen börjar bara två timmar efter att ha konsumerat choklad.

Hur mycket choklad tål en hund?

Det finns faktiskt en tumregel som säger att en hund kan få chokladförgiftning när den äter tre gram mörk choklad per dag. kilo egen vikt. En liten Chihuahua bör därför inte äta mer än 6-10 gram innan den blir förgiftad, medan en genomsnittlig labrador inte bör konsumera mer än en 100 grams tallrik innan de upplever dödliga förgiftningssymtom.

Har din hund ätit choklad? Då ska du omedelbart kontakta din veterinär för behandling. Det finns ingen egentlig förberedelse för chokladförgiftning, men veterinären kommer att framkalla kräkningar och behandla med aktivt kol.

Anmeld dette indlæg

Dela artikeln på sociala medier

Del på Facebook
Del på Twitter

Andra artiklar som kan intressera dig