Bästa valpfoder i test → Stor guide om valpmat (2024)

Bästa valpfoder i test → Stor guide om valpmat (2024)

Har du turen att vara nybliven valpfar/mamma och letar efter rätt valpmat till din nya bästa vän? Då har du kommit rätt. Utifrån timmar av forskning i bland annat valpmatsprov, grupper för hundägare på Facebook, vetenskapliga studier m.m. noggrant utvalda vad vi anser vara de 6 bästa valpfodret på marknaden för tillfället. Dessutom ger vi dig också goda råd om hur du väljer rätt foder till din valp.

Glad läsning!

Övergripande översikt över det bästa valpfodret 🥇

Reseller Price Total price Read more
949,00 949,00 👉 Till butik

Näringsinnehåll: 35% protein, 21% fett
Primära ingredienser: 85 % kyckling, anka, lax, öring och ägg

Bästa allround valpfoder för små och medelstora raser

Om du letar efter det bästa allsidiga valpfodret för små och medelstora raser (Max 15 kg. som vuxen), behöver du inte leta längre än ESSENTIAL till BÖRJAN. Detta foder är spannmålsfritt och följer ”BOF-principen” för att hålla blodsockret stabilt hela dagen. Dessutom är den också väldigt populär bland uppfödare, och presterar ofta bäst i tester.

3 goda skäl att välja ESSENTIAL the BEGINNING

Så här säger andra valpägare om ESSENTIAL BÖRJAN

Jag har rekommenderat Essential till flera av mina "liksinnade" vänner som alla är väldigt nöjda med maten och mina blivande valpköpare får ett valppaket från Essential att ta med hem 🙂

Reseller Price Total price Read more

Näringsinnehåll: 28% protein, 14% fett
Primära ingredienser: 74 % kyckling, anka, lax, öring och ägg

Bästa allround valpfoder för stora raser

ESSENTIAL BÖRJAN – Large Breed är speciellt utvecklad för valpar som kommer att väga mer än 15 kg som vuxna. Därför är den lämplig för populära raser som labrador, golden retriever, schäfer och andra.

Liksom ESSENTIALs foder för små och medelstora raser följer även detta foder ”BOF-principen” för att hålla valpens blodsocker stabilt under hela dagen och stödjer samtidigt den speciella känsliga tillväxtfas som större hundraser går igenom som valpar.

3 goda skäl att välja ESSENTIAL the BEGINNING - Large Breed

Så här säger andra valpägare om ESSENTIAL the BEGINNING - Large Breed

För oss är Essential symbolen för kvalitet👌 Vi använder just nu "the beginning large breed" valpfoder och har inte för avsikt att byta till ett annat märke.

Inga erbjudanden för tillfället

Näringsinnehåll: 29% protein, 17% fett
Primära ingredienser: Kycklingköttmjöl, majs, majsmjöl och kycklingfett (fördelning ej angiven)

Bästa valpmat för priset

Det är ingen hemlighet att en bra kost är avgörande för friska valpar. Sportsman’s Pride Puppy Food är speciellt framtagen för att ge din valp de näringsämnen den behöver för att växa upp frisk och stark.

Huvudingrediensen i detta foder är kyckling, som är rik på protein och andra viktiga mineraler och vitaminer. Dessutom innehåller den även omega-fettsyror som är viktiga för frisk hud och päls. Fodret är GMO-fritt och innehåller inga konstgjorda tillsatser eller konserveringsmedel. Det är också mycket prisvärt, vilket gör det till ett bra val för de budgetmedvetna valpföräldrarna.

3 goda skäl att välja Sportsman's Pride Puppy (blå)

Vad andra valpägare säger om Sportsman's Pride Puppy (blå)

Köper 2 sorters Sportsman's Pride till mina hundar. De älskar det och har den vackraste pälsen. Supertrevlig service på Gilpa - inte minst prenumerationssystemet

Reseller Price Total price Read more

Näringsinnehåll: 29% protein, 35% fett
Primära ingredienser: Torkad anka och kyckling (27,5%), ärtor, potatis och kycklingfett (7%)

Läckert hundmat till valpar

HIKE spannmålsfritt valpfoder är det valpfoder av högsta kvalitet som produceras i Danmark med din valps säkerhet och välbefinnande som högsta prioritet. Fodret är anpassat efter valpens naturliga behov i sin tillväxtfas, vilket gör den lämplig för alla raser och storlekar.

HIKE spannmålsfri valp innehåller även både omega 3 och omega 6 fettsyror som är viktiga för att hålla din valps päls och hud frisk. Genom att producera fodret i Danmark slipper HIKE även den onödiga miljöpåverkan som långa transporter orsakar, vilket också gör HIKE spannmålsfri valp till det självklara valet för den miljömedvetna valpägaren.

3 goda skäl att välja HIKE spannmålsfri valp

Så här säger andra valpägare om HIKE spannmålsfri valp

Supergod mat, min valp älskar det.

Reseller Price Total price Read more

Näringsinnehåll: 28,9% protein och 19,6% fett
Primära ingredienser: Kycklingmjöl (25%), torkad potatis (andel ej angiven), animaliskt fett (andel ej angiven)

Bästa glutenfria valpmat

Om du letar efter glutenfritt valpfoder som stödjer din valps immunförsvar och tillväxt, leta inte längre än detta foder från Hills Science Plan. Den finns speciellt utvecklad för både små raser, medelstora raser och stora raser.

Fodret innehåller DHA från fiskolja för att säkerställa en sund utveckling av valpens hjärna och ögon och har kyckling som primär ingrediens.

3 goda skäl att välja Hill's Science Plan No Grain

Reseller Price Total price Read more
965,00 965,00 👉 Till butik

Näringsinnehåll: 31% protein, 21% fett
Primära ingredienser: 61 % kött och ägg

Bästa valpfoder med 100% färskt kött

Detta valpfoder är gjort med 100% färskt kött och ägg som huvudingredienser. Det 100 % färska köttet är möjligt med vad Naturea Naturals kallar ”aldrig fryst hypermodern teknik”.

Fodret säkerställer att din valp alla nödvändiga vitaminer och aminosyror den behöver. Dessutom innehåller den frukt och grönsaker som alla bidrar till att säkerställa din valps styrka, sund bentillväxt och en blank, mjuk päls. Naturea Naturals Puppy är också glutenfri och GMO-fri.

3 goda skäl att välja Naturea Naturals Puppy

Hur du väljer rätt valpfoder för din valp

När det kommer till att mata din nya valp finns det många alternativ på marknaden. Hur vet du vilken som är bäst för just din valp? För att göra det lättare för dig att navigera i valpmatsdjungeln har vi nedan listat de 4 viktigaste faktorerna du bör tänka på när du väljer mat till din valp.

Typ av foder: Ska din valp ha torrfoder, våtfoder eller raw food?

Varumärket: Alla märken av valpmat är inte lika. Vi guidar dig till vad du bör vara uppmärksam på när du undersöker varumärken för din valps mat.

Ingredienser: Leta efter ett foder som listar kött som den första ingrediensen. Undvik foder med mycket fyllmedel eller konstgjorda tillsatser.

Priset: Det är viktigt att välja ett foder som uppfyller din valps näringsbehov utan att behöva kosta spetsen på en jetjager.

Typen av foder

När du ska välja det bästa fodret till din nya valp finns det många olika typer av foder på marknaden. Några av de mest populära alternativen inkluderar torrfoder, våtfoder och raw food. Varje typ av foder har sina egna för- och nackdelar, så det är viktigt att du gör din research innan du fattar ett beslut.

Torr mat

Torrfoder är den populäraste typen av valpfoder och den är lätt att hitta i de flesta butiker. Det är också ett av de mest prisvärda alternativen. Torrfoder består vanligtvis av små bitar av torkat kött, spannmål och grönsaker, och är ofta berikat med vitaminer och mineraler för att säkerställa att din valp får alla de näringsämnen den behöver.

👍Fördelar med torrfoder

Torrfoder är vanligtvis bättre för valpens tänder än våtfoder. Blötfoder kan leda till tandproblem då valpen blir äldre om tänderna rengörs regelbundet. Dessutom innehåller torrfoder också typiskt sett mer näringsämnen per gram jämfört med våtfoder, vilket är viktigt för en växande valp.

Faktum är att en valp vanligtvis behöver äta 2-3 gånger så mycket våtfoder som torrfoder för att konsumera samma mängd energi. Samtidigt kommer torrfoder typiskt sett vara ett billigare val och kan köpas och förvaras i stora mängder lättare, detsamma kan inte sägas om blötfoder.

Sist men inte minst har torrfoder även en fördel framför våtfoder när det kommer till renhet och hantering av fodret. Speciellt om du har en valp som kan göra oreda när den äter, kommer du förmodligen att uppskatta att välja torrfoder, eftersom det blir lättare att städa efter valpens måltider.

Våtfoder

Våtfoder är, som namnet antyder, mat med vätska i (mer än torrfoder). Den finns i en mängd olika smaker. Det kan användas både som fristående foder, men många hundägare blandar även våtfoder med torrfoder för att skapa en mer balanserad kost. Våtfoder har en hög vätskehalt, vilket är fördelaktigt för valpar som inte dricker tillräckligt med vatten.

👍 Fördelar med våtfoder

Fördelarna med våtfoder är mer ”hundvänliga”, och de flesta hundar kommer förmodligen att föredra våtfoder framför torrfoder. Detta beror främst på att våtfoder vanligtvis är mer smak- och luktintensiva. Något som hundar och speciellt valpar älskar. Det är också relativt billigt och lätt att hitta i de flesta butiker.

Dessutom kan våtfoder vara ett bra val för valpar som är benägna att bli överviktiga, på grund av det lägre energiinnehållet pr. gram och den större mättnadskänslan som den höga vätskehalten kan ge valpen.

Raw food

Raw food är en typ av diet som vinner mer och mer inslag hos hundägare. Med raw food matar du endast din valp med raw food, som t.ex kött och ägg. Vissa människor tror att raw food är den bästa typen av mat för valpar eftersom det är mer naturligt och kan ge alla de näringsämnen en valp behöver. Det finns många olika typer av råfoder på marknaden, så det är viktigt att göra research innan du väljer vilket råfoder din hund ska ha.

Det finns dock även risker förknippade med råfoder kontra t.ex. torrfoder och våtfoder. Så om du väljer att ge din valp råfoder är det viktigt att du först gör djupgående research då det är en form av diet som kräver mycket kunskap för att säkerställa att valpen får i sig de näringsämnen den behöver. Samtidigt kan det därför också vara bra att rådgöra med din veterinär. Dessutom är det också viktigt att nämna att råfoder är en kontroversiell dietform, och att vissa veterinärer direkt avråder från att mata din valp/hund med råfoder. Prismässigt är råfoder också typiskt sett dyrare än torrt och vått foder.

👍 Fördelar med raw food

Det finns många fördelar med att ge din hund råfoder. För det första är en råfoderdiet mer naturlig för hundar och liknar den diet de skulle äta i naturen. Detta innebär att de kan få alla de näringsämnen de behöver från sin mat och är mindre benägna att utveckla hälsoproblem.

För det andra är en råfoderdiet mycket lättare att smälta än bearbetad mat, vilket innebär att din hund kommer att absorbera mer av näringsämnena från sin mat. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för hundar med allergier eller matsmältningsproblem.

För det tredje innehåller en råfoderdiet vanligtvis mindre bearbetat socker och fett än kommersiellt foder, vilket är hälsosammare för din hund och gör det mindre benäget att gå upp för mycket i vikt.

Varumärket

En annan viktig faktor att tänka på när du väljer mat till din valp är märket. Alla märken är inte skapade lika, och vissa märken är bättre lämpade för just din valps behov än andra. Det är viktigt att du gör din research och hittar ett välrenommerat varumärke som använder högkvalitativa ingredienser. Nedan har vi samlat några goda råd som du kan ha i åtanke när du ska ut och välja märke för din valps mat.

Se först till att varumärket har ett gott rykte och använder hälsosamma ingredienser i sitt foder. Kolla märkets hemsida, dess Trustpilot-recensioner och märkets omnämnande i t.ex. Facebookgrupper för hundägare och andra onlineforum för hundägare. Sist men inte minst är det också en mycket bra idé att rådfråga din veterinär, som förmodligen har erfarenhet av ett brett utbud av fodermärken och kan berätta om fördelar och nackdelar han/hon har upplevt med de olika märkena.

Innehållet/ingredienserna i fodret

När du ska välja mat till din valp är det som tidigare nämnt alfa-omega att hålla koll på innehåll och ingredienser. När du tittar på ingredienslistan, var försiktig med märken som innehåller socker, majs eller andra fyllmedel i sitt foder. Dessa ingredienser används ofta för att minska produktionskostnaderna, men de ger mycket lite näringsvärde till din valp.

Leta istället efter märken som innehåller riktigt kött som en av huvudingredienserna. Detta kommer att ge din valp det viktiga protein och de näringsämnen som behövs för dess tillväxt och utveckling. Dessutom är det också viktigt att du ser till att maten inte innehåller konstgjorda smakämnen, färgämnen eller konserveringsmedel. Dessa ingredienser kan vara skadliga för din valps hälsa och kan orsaka problem som t.ex matsmältningsproblem, allergier eller i värsta fall cancer.

Om du är osäker på vilka ingredienser som är bäst för din valp är det en bra idé att rådgöra med din veterinär. De kommer att kunna ge dig råd om vilka ingredienser du ska leta efter (och undvika) när du ska välja mat till just din valp.

Priset

Den sista faktorn du bör vara medveten om när du ska välja mat till din nya lilla vän är såklart priset. Det är inte nödvändigtvis det dyraste fodret du kan hitta, vilket är det bästa för din valp. Tvärtom kan det faktiskt vara så att det är något av det billigare på marknaden som är det bästa fodret för just din valp. Vilket foder som är bäst för just din valp beror på vilka ingredienser fodret i fråga innehåller (och inte innehåller)

Med det sagt är det viktigt att hitta en balans mellan pris och kvalitet. Som med så mycket annat i världen får man ofta vad man betalar för, och det gäller även när det kommer till hundmat till valpar.

Det är sällan det är det billigaste fodret nere i den lokala Rema, som är det bästa. Ofta kostar även naturliga råvaror mer än artificiellt framställda, varför du förmodligen kommer att upptäcka att kvalitetsmärken som använder naturliga råvaror i sitt recept kan vara lite dyrare än billigare märken som i sin tur använder konstgjorda tillsatser i sitt foder.

Ett bra sätt att hitta rätt balans mellan pris och kvalitet är att läsa recensioner på nätet från andra hundägare och prata med din veterinär. De kommer sannolikt att ha erfarenhet av ett brett utbud av fodermärken och kan ge dig råd om vilka som ger mest valuta för pengarna. När du har bestämt dig för vilken mat din valp ska ha är det en bra idé att jämföra priserna mellan olika återförsäljare innan du fattar ditt slutgiltiga beslut. Här kan det ibland finnas mycket pengar att spara.

När du hittat rätt foder till din valp kan vi även rekommendera att du köper det via ett abonnemangsschema, som många svenska hundmatsbutiker erbjuder idag. Här kan du spara upp till 10-15% per väska.

Ska man välja spannmålsfritt valpfoder?

De senaste åren har så kallat ”spannmålsfritt” valp- och hundfoder vunnit mark. Vissa märken av valpfoder innehåller spannmål i sitt recept, medan andra inte gör det. Som ny valpägare kommer du därför förmodligen att fråga dig själv: Ska jag ge min valp en spannmålsfri diet?

För att svara på denna fråga finns det några saker att tänka på. Först är det viktigt att förstå vad spannmål är. Spannmål är en typ av kolhydrater som finns i många livsmedel, inklusive bröd, pasta och spannmål. De ger energi och en del viktiga näringsämnen till kroppen, t.ex. B-vitaminer och mineraler som magnesium och zink.

Vissa tror att spannmål kan vara skadligt för hundar. De hävdar att spannmål kan orsaka matsmältningsproblem, allergier eller till och med fetma hos valpar. Det finns dock inga vetenskapliga bevis för dessa påståenden. I själva verket kan det motsatta vara fallet. Spannmål är en bra källa till kolhydrater och viktiga näringsämnen som kan hjälpa till att främja hälsosam tillväxt och utveckling hos valpar.

Så ska du ge din valp en spannmålsfri diet? Svaret är i slutändan upp till dig och din veterinär. Om din valp lider av matsmältningsproblem eller allergier med sitt nuvarande spannmålsbaserade foder kan det vara en idé att testa att byta till en spannmålsfri diet. Om din valp är frisk och inte har haft några allergier eller matsmältningsproblem finns det ingen anledning att gå över till en spannmålsfri diet.

Valpfoder för känsliga magar

Om din valp har en känslig mage är det viktigt att välja foder som är skonsamt för matsmältningssystemet. Leta efter ett märke som använder naturliga ingredienser och inte innehåller konstgjorda tillsatser.

Vissa märken erbjuder även valpfoder som är speciellt framtagen för valpar med känsliga magar. Denna typ av foder innehåller vanligtvis ris eller havregryn, som båda är skonsamma för magen. Det är också viktigt att se till att fodret inte innehåller köttbiprodukter eller andra ohälsosamma ingredienser.

Uppmjukning av valpmat

För vissa valpägare kan det vara en bra idé att blötlägga valpmaten innan du serverar den till valpen. Detta beror på flera skäl. För det första kan det hjälpa till att mjuka upp maten och göra det lättare för din valp att smälta. Detta är särskilt viktigt om din valp har en känslig mage. Att blötlägga maten kan också bidra till att öka dess näringsvärde eftersom en del av näringsämnena tas upp av vattnet.

Hur länge du måste blötlägga fodret beror på märke och recept. För de flesta märken kan du dock helt enkelt blötlägga fodret i några minuter innan servering. Det är dock alltid en bra idé att läsa instruktionerna på förpackningen innan du börjar, så att du vet hur länge tillverkaren rekommenderar dig att blötlägga maten.

Hur mycket mat ska en valp ha?

Mängden mat din valp ska ha beror på rasen och dess allmänna temperament.

Leta alltid efter instruktionerna på foderförpackningen och om mängden inte anges här, ring tillverkaren/återförsäljaren och fråga. Samtidigt kan du även prova dig fram med att kontinuerligt väga din valp och följa dess viktutveckling och utifrån detta anpassa mängden mat du ger ner/upp.

Det är viktigt att mata din valp minst två gånger om dagen, och helst tre gånger när den är väldigt liten.

Fördelarna med valpfoder av hög kvalitet

När du väljer att ge din valp ett högkvalitativt foder med rätt näringsinnehåll för din valp, ger du den bästa möjliga näring. Detta kan hjälpa till att se till att din valp växer upp till en frisk och glad vuxen hund.

Valpfoder av hög kvalitet innehåller vanligtvis mer naturliga ingredienser än billigare märken, och detta kan hjälpa till att förbättra din valps allmänna hälsa. Ingredienserna som används i högkvalitativa livsmedel är också ofta mer smältbara, vilket kan vara till hjälp för valpar med känsliga magar.

Dessutom innehåller högkvalitativt foder ofta extra näringsämnen som kan gynna din valps utveckling. Dessa inkluderar antioxidanter, vitaminer och mineraler som kan hjälpa till att stödja din valps immunförsvar, hjärnfunktion och tillväxt.

Att välja ett högkvalitativt foder till din valp är inte bara bra för dess hälsa, utan det kan också vara ett bra sätt att spara pengar på lång sikt eftersom kvalitetsfoder är packad med näringsrika ingredienser, vilket gör att din valp mindre risk att bli sjuk eller utveckla andra hälsoproblem på lång sikt.

Så om du letar efter bästa möjliga mat till din lurviga vän, välj ett valpfoder av hög kvalitet. Din valp kommer att tacka dig för det!

Valpmat för labrador och andra populära raser

Om du är den lyckliga nya ägaren till en labrador, golden retriever, schäfer eller någon av de många andra populära hundraserna i Sverige som blir stora som vuxna är det viktigt att du är uppmärksam på att välja valpfoder som passar större hund raser.

Till exempel, ESSENTIALS BEGINNING fodret från vår lista har två varianter, en för små raser och en annan för stora raser. Detsamma gäller ett stort antal andra märken på marknaden.

Här är det skillnad på näringsinnehållet, och bl.a. andelen protein och fett i fodret. Detta görs för att säkerställa bästa möjliga förutsättningar för de större valpraserna att växa sig stora och starka som vuxna.

Varför valpmat? Skillnaden mellan valpmat och vuxen hundmat

Valpfoder är speciellt utvecklat för att möta näringsbehoven hos valpar, som skiljer sig från vuxna hundars. Valpfoder innehåller vanligtvis mer protein och fett än foder för vuxna hundar, samt mer av vissa vitaminer och mineraler som är viktiga för valpar.

Denna extra näring kan hjälpa till att se till att din valp växer upp till en frisk och glad vuxen hund. Valpfoder tenderar också att vara mer smältbart än mat för vuxna hundar, vilket är en fördel då valpar kan vara mer benägna att få känsliga magar.

Min valp vill inte äta – vad gör jag?

Om din valp vägrar att äta finns det några saker du kan försöka få honom att äta.

En sak du kan prova är att blanda lite våtfoder i sin torrfoder. Det kan göra maten mer välsmakande för din valp och kan hjälpa honom att äta. En annan sak man kan göra är att värma upp maten lite, t.ex. genom att tillsätta ljummet vatten om du använder torrfoder. Detta kan göra det mer frestande för din valp och kanske få honom att äta.

Dessutom kan man också prova att få valpen att jobba för maten. Detta kan t.ex. gjort på följande sätt:

  • Sprid ut fodret på golvet
  • Förvara fodret runt om i t.ex. vardagsrummet medan din valp är i ett annat rum, och låt sedan din valp snusa på maten. Detta är också ett utmärkt sätt att stimulera din valp
  • Lägg maten i ett föremål som valpen måste försöka få ut den ur. Det kan t.ex. vara i en Kong-aktivitetsleksak eller den budgetvänliga versionen: en plastflaska

Om du har provat alla ovanstående tips och din valp fortfarande vägrar att äta, försök att ge den kokt kyckling eller nötkött som en sista utväg. Detta kommer att hjälpa till att säkerställa att den fortfarande får lite näring, även om den inte äter sitt vanliga foder. Var dock noga med att inte göra detta för ofta, eftersom du riskerar att vänja din hund vid läcker kyckling/nötkött och därmed kan förvärra problemet ännu värre.

Om din valp fortfarande vägrar att äta bör du ta den till veterinären för att bli undersökt. Det kan finnas ett underliggande hälsoproblem som gör att den inte äter, och veterinären kommer att kunna identifiera och behandla eventuella problem.

Valpmat för dräktiga tikar

Om du har en dräktig tik rekommenderas det också att ge henne valpmat, så att hon kan ge rätt näring till kullen genom livmodern och modersmjölken när kullen väl har fötts.

Valpfoder för dräktiga tikar är speciellt framtaget för att möta näringsbehoven hos dräktiga hundar och deras valpar. Den innehåller vanligtvis mer protein och fett än vanlig valpmat, samt mer av vissa vitaminer och mineraler som är viktiga för gravida hundar. Denna extra näring kan hjälpa till att säkerställa att din gravida hund får en hälsosam dräktighet och föder friska och starka valpar.

När och hur ofta ska en valp matas?

Purina rekommenderar att du matar din valp 3 gånger om dagen tills den är 4 månader gammal. Är det en större ras rekommenderar de att man gör det tills den är 6 månader gammal. Efter detta kan du gå över till att mata din valp två gånger om dagen.

I förhållande till när detta ska göras så vore det nog vettigt för de flesta att göra det en gång på morgonen, en gång vid lunchtid och en gång vid middagstid. På så sätt ser du också till att hundens måltider fördelas bra över dagen och att den hinner smälta varje måltid innan nästa serveras.

Slutsats

När du ska välja foder till din valp är det viktigt att du sätter dig ordentligt in i vilka alternativ som finns på marknaden och vilka behov din valp har, samt vilka ingredienser fodret du tittar på innehåller.

Med den här listan har vi försökt ge dig en komplett överblick över det bästa valpfodret på marknaden. Allt foder på listan är noga utvalt som det bästa i varje kategori.

När din valp håller på att bli vuxen och behöver byta till vuxen hundmat kan du ha nytta av att läsa vår artikel om det bästa hundfodret på marknaden.

FAQ – Vanliga frågor om valpmat

Hur länge ska en valp ha valpmat?

Hur länge du ska ge din hund valpmat beror på dess storlek och vilket foder den får. Men följande gäller för de flesta hundraser:

För små raser kan man byta till vuxenfoder vid 9-12 månaders ålder, för större raser kan bytet göras vid 12-18 månader och för så kallade ”jätteraser” kan man byta till vuxenfoder när hunden är 18 år. -24 månader gammal.

Vi rekommenderar alltid att du konsulterar din hunds veterinär innan du byter till vuxenfoder, och att du ser till att göra bytet på rätt sätt.

Hur länge ska en valp ha blötmat?

Det finns inget definitivt svar på hur länge en valp ska ha blötlagt mat. Faktum är att inte ens alla valpar behöver utfodras med mjukfoder. Om du ger din valp blötfoder rekommenderas dock att du slutar med detta när valpen äter sin mat lugnare än när den är väldigt liten.

Vilken är den bästa valpmaten?

Det finns inget definitivt svar på vilket valpfoder som är bäst. Det beror på den givna valpens unika behov, och dina ekonomiska förutsättningar som hundägare. Som en tumregel är dock det bästa valpfodret valpfoder som är fritt från konstgjorda ingredienser och tillsatser, hunden äter det glatt, och får regelbunden och fast avföring av det.

4.8/5 - (47 stemmer)

Dela artikeln på sociala medier

Del på Facebook
Del på Twitter

Andra artiklar som kan intressera dig