När byter hundar tänder? Allt du behöver veta

När byter hundar tänder? Allt du behöver veta

Om du tror att tandfen bara besöker trevliga barn med lösa vipptänder så har du fruktansvärt fel. Valpar, som människobarn, går igenom ett stadium där deras tänder byts ut.

Är du nyfiken på när valpen tappar tänderna? Och vad ska man göra om det inte händer? Då har du landat på rätt plats. Svaret hittar du i artikeln här.

Valpen och dess tänder

När en liten ny kull valpar kommer till världen har de inga tänder. Först när de når cirka tre veckors ålder börjar valparna få mjölktänder. Detta sker gradvis under en till två veckor, och valpen får totalt 28 mjölktänder.

När byter hundar tänder?

Valpen börjar vanligtvis tappa tänderna när den är cirka tre till fyra månader gammal. Det är dock inte ovanligt att valpen är upp till sex månader innan detta händer. Under tandlossningsperioden ersätter valpen sina 28 mjölktänder med 42 vuxna tänder.

Valpen tappar först framtänderna, varefter den går vidare till kindtänderna. Här ersätts de tre mjölktänderna i varje käke av totalt sex permanenta molarer i överkäken och sju permanenta molarer i underkäken. Hundarna byts ut som det sista, vilket sker vid 6-7 månaders ålder.

Hos mindre hundar med en vuxenvikt under fem kilo kan dock ett fullt tandbyte ske tidigare än hos större hundar.

Vad ska jag göra om min valp inte tappar alla sina tänder?

Från början bör du vänja din hund vid att bli undersökt i munnen. Det kan gynna dig i längden. Inte minst när du ska hålla koll på din hunds växlande tänder. Du kan riskera att din hund inte tappar alla tänder.

Om en mjölktand inte lossnar som den ska, och därför inte ersätts av en växande vuxentand, kallas tillståndet ihållande mjölktänder. Och tillståndet kan leda till malocklusion hos hunden, eftersom den envisa mjölktanden kan göra att den permanenta vuxna tanden växer in felaktigt.

I sådana fall är det nödvändigt att få tanden utdragen av veterinären. Det är därför viktigt att du håller noga koll på din valps tandförändring, så att den inte får problem med vare sig tändernas läge eller sitt bett senare i livet.

Gör valpen ont om tänderna tappas?

Precis som spädbarn är märkta när deras tänder bryter ut, kommer valpar att ha en liknande upplevelse under deras tänder. Det gör att valpens tandkött är väldigt kliande under denna period. Som en konsekvens kommer valpen att vara extra flitig med att bita saker, eftersom detta kan lindra klåda och obehag. Så ge gärna din valp en gummibitring som den kan roa sig med.

5/5 - (2 stemmer)

Dela artikeln på sociala medier

Del på Facebook
Del på Twitter

Andra artiklar som kan intressera dig