Hvor lang tid bløder en hund i løbetid?

Hvor lang tid bløder en hund i løbetid?

Om du tänker skaffa en tik bör du vara medveten om de biologiska omständigheter som följer med att ha en tik. Nämligen tikhundens häckningssäsong. Men vad betyder hundens term egentligen? Och hur länge blöder en hund under brunst? Du hittar svaret på allt det och mycket mer i artikeln här.

Hur ofta är tiken brunstig?

Under normala omständigheter är tikar brunstiga var sjätte månad. Terminen varar i cirka tre veckor, och det är under denna period som du måste ta särskild hand om din tik – om du inte vill ha en valpkull.

Speciellt i mitten och i slutet av blödningsperioden – cirka 16 dagar in – måste du hålla ett öga på din honhund. Det är under denna period som den faktiska tiden för ägglossning äger rum, och hunden är särskilt paraningsvillig.

Hur lång är hundens löptid?

Det är olika från hund till hund, hur länge hunden blöder under loppet. Men ofta varar själva blödningen mellan sex och tio dagar under en period på tre veckor.

Men när hunden blir äldre kommer dess cykel att förändras mer och mer. Det betyder dock inte att du kan låta din tik ströva fritt när hon nått en viss ålder. En gammal honhund kan lätt bli dräktig. Dock rekommenderas inte dräktighet för äldre tikar, eftersom det kan vara en extra obehaglig affär för en hund som även kan utmanas av fysiska defekter.

Hur kan du se att en hund är brunstig?
Det är inte alltid lätt att upptäcka om din hund är brunstig eller inte, eftersom hundars blödning inte är särskilt kraftig. Speciellt inte hos små hundraser. Ofta blir det bara lite blodiga flytningar under själva blödningsperioden, medan det både före och efter blödningen blir lite klara och vita flytningar.

Under hela uppfödningsperioden kommer dock tiken även att ha en svullen vulva och en ökad urineringslust, vilket kan ge ägaren en fingervisning om hundens tillstånd.

Hur man tar väl hand om sin tik när hon är brunstig

Det är ingen cakewalk för din hund att gå igenom sin mens. Eftersom ägglossningsperioden kan orsaka obehag och smärta. Och din tik kommer garanterat att vara mer mentalt och fysiskt utmanad än sperma. Därför bör du visa extra omsorg om din hund under denna period och vara generös med mys, klappar på magen och bra och stimulerande aktiviteter.

Är din tik föremål för hanhundars uppmärksamhet i en irriterande grad? Då kan en dofthämmare vara en lösning för dig. Dofthämmaren hjälper till att dölja honans doftspår – de så kallade feromonerna – så att hon framstår som mindre attraktiv för de nyfikna hanarna.

4.8/5 - (13 stemmer)

Dela artikeln på sociala medier

Del på Facebook
Del på Twitter

Andra artiklar som kan intressera dig