Hundschampo bäst i test – De 5 bästa (2024)

Hundschampo bäst i test – De 5 bästa (2024)

Om du är hundägare vet du att det kan vara svårt att hålla din hund ren – det kan kännas som en kamp i uppförsbacke att få den att stå still tillräckligt länge för att tvåla in den och sedan skölja bort all tvål. Ändå är det viktigt att du håller din hunds päls och hud ren för att undvika problem med klåda och irritation för din hund.

Det finns många olika hundschampon på marknaden, och det kan vara svårt att ta reda på vilket schampo som passar just din hund. Det är därför vi har sammanställt den här listan över de bästa hundschampon, baserat på vår egen forskning och kartläggning av produkterna på marknaden. Vi har tittat på en rad olika faktorer, bland annat ingredienser, pris, allergivänlighet och mycket mer.

Vi hoppas att vår lista nedan kan hjälpa dig i ditt sökande efter det bästa hundschampot för din hund!

🥇 Vår favorit

Bäst för de flesta hundar

Greenfields hundschampo och balsam är det perfekta valet för hundägare som letar efter en produkt som kan göra allt. Kombinerat i en lättanvänd formel innehåller schampot och balsamet även Pro Vitamin B5 för att hålla din hunds päls frisk och är pH-balanserad för att göra det lättare att borsta din hunds päls.

Detta schampo är lämpligt för alla raser och regelbundet bruk, och är fritt från både parabener och allergener. Med andra ord; det perfekta allround-hundschampot!

Tillverkare: Greenfields

Fördelar

 • Fri från parabener och allergener
 • Lämplig för alla raser
 • Gör pälsen lätt att borsta

Nackdelar

 • Priset
Reseller Price Total price Read more
124,00 124,00 👉 Till butik

Bäst för valpar

Biogance My Puppy Shampoo för valpar är ett bra val för hundägare som letar efter en ekologisk, naturlig och miljövänlig produkt. Schampot är berikat med humleextrakt, marguerit och kamomill för att ge din valps päls en supermjuk känsla.

Den är dessutom allergivänlig, organisk och helt fri från kemikalier och dåliga tillsatser. Så om du letar efter ett hundschampo som är bra för din valp och bra för miljön är Biogance My Puppy Shampoo det perfekta valet!

Tillverkare: Biogance®

Fördelar

 • Tillverkad av naturliga och ekologiska ingredienser
 • Ger din valp en ultramjuk päls
 • 1 hel liter – Håller länge

Nackdelar

 • Inga uppenbara nackdelar med detta hundschampo
Reseller Price Total price Read more
124,00 124,00 👉 Till butik

Bäst för hundar med loppor

Biogance® Fleas Away Shampoo är ett loppschampo för hundar som inte bara tar bort vuxna loppor och ägg, utan även larver och andra parasiter. Schampot är säkert att använda på hundar över 3 månader och innehåller timjanextrakt och eteriska lavendeloljor, som tillsammans ger en djuprengöring samtidigt som din hunds päls doftar fräscht och fri från loppor.

Om din hund lider av loppor eller andra parasiter är Biogance Fleas Away loppschampo det bästa valet!

Tillverkare: Biogance®

Fördelar

 • Tar bort och skyddar hundens päls från loppor
 • Naturliga och ekologiska ingredienser
 • Ger en skön mjuk päls

Nackdelar

 • Priset

Bäst för hundar med känslig hud och päls

LILA LOVES IT känsligt hundschampo är ett fantastiskt hundschampo som skiljer sig något från de andra hundschampon på marknaden på många sätt. Den är gjord utan tillsatser, parfym, silikoner och parabener. Dessutom innehåller den aloe vera, mandelolja, ringblomma och kamomillolja för att stödja hudens naturliga skyddande egenskaper.

Detta hundschampo hjälper också till att regenerera din hunds hud. Själva schampot är ett koncentrat som måste spädas 1:10, så det finns gott om användning i en flaska.

Producent: LILA LOVES IT

Fördelar

 • Extra skonsam mot hundens päls och hud
 • Kan användas många gånger, då det är ett koncentrat som måste spädas

Nackdelar

 • Måste spädas ut före användning

Bäst för hundar med allergier och kliande hud

Om din hund ständigt kliar och slickar är det en bra idé att investera i ett hundschampo som kan hjälpa till att bekämpa detta problem. Och det är precis vad detta hundschampo från The Natural Dog Company kan göra.

Den tvättar din hunds hud ren från alla ytämnen som kan orsaka irritation och klåda. Dessutom ger den lindring åt hundens kliande hud, vilket gör din hund mer bekväm och därmed mindre benägna att klia och klia huden.

Den är bra för hundar med hudproblem orsakade av allergier, insektsbett, rodnad, röda prickar och andra irritationer. Dessutom är den fri från sulfater, parabener, alkohol och gifter. Så du kan må bra av att använda den på din hunds känsliga hud.

Tillverkare: Natural Dog Company

Fördelar

 • Passar alla raser oavsett ålder och storlek
 • Lätt att använda
 • 100% naturliga ingredienser

Nackdelar

 • Priset

Vad är hundschampo?

Hundschampo är en speciell sorts schampo som är avsett att rengöra hundars päls och hud. Den är vanligtvis gjord med ingredienser som är särskilt skonsamma mot hundars hud och päls.

Ofta är ett hundschampo det som kallas pH-balanserat för att vara så skonsamt mot hundens hud som möjligt. Hundschampo finns i en mängd olika typer, inklusive hundhavreschampo, kliande hundschampo, allergivänligt hundschampo och många andra.

Varför hundschampo?

Men varför använda hundschampo överhuvudtaget? Är inte mänskligt schampo lika bra? Det enkla svaret är nej, det är de inte. Människoschampo är gjort för människohår, vilket skiljer sig mycket från hundhår. Hundhår är mycket grövre och behöver därför ett annat slags schampo för att få det rent utan att ta bort de naturliga oljorna som skyddar din hunds hud och päls.

Mänskliga schampon är också ofta fyllda med kemikalier som kan vara skadliga för en hunds hud och orsaka irritation, rodnad och till och med hudinfektioner. Därför är det viktigt att använda ett hundschampo som är speciellt utvecklat för hundar.

Vilket är det bästa hundschampot på marknaden?

Det finns inget definitivt svar på vilket hundschampo som är bäst på marknaden. Det beror till stor del på vad din hund har för behov.

Har du t.ex. behöver ett schampo som kan hjälpa till att bekämpa loppor på din hund, eller är det för att göra din hunds päls mjukare, eller är det kanske för att din hund lider av kliande hud? Det är alla faktorer som avgör vilket hundschampo på marknaden som är bäst för den enskilda hunden.

Men de hundschampon vi har på vår lista är alla mycket berömda av tidigare användare och i olika tester. De är gjorda av erkända tillverkare och innehåller inga skadliga tillsatser, så du kan vara säker på att du får ett bra och hälsosamt hundschampo till din hund om du väljer att köpa ett av dem på vår lista.

För att underlätta för dig har vi valt att dela upp dem efter vilka scenarier de passar bäst för.

Hur man väljer rätt hundschampo för din hund

När du väljer rätt hundschampo för din hund, finns det några saker du bör vara medveten om för att säkerställa att du väljer rätt hundschampo för din hund.

Det första du bör tänka på är din hunds päls. Är den lång eller kort? Om den är lång behöver du ett hundschampo som inte tar bort de naturliga oljorna i din hunds päls, eftersom det gör den torr. Istället behöver du ett hundschampo som tillför fukt till din hunds päls. Om din hund har kort hår behöver du inte oroa dig så mycket för detta. Du bör dock fortfarande undvika hundschampon som innehåller skadliga kemikalier eftersom de kan irritera din hunds hud.

Den andra saken att tänka på är din hunds hudtyp. Är den torr eller fet? Om din hund har torr hud, hitta ett hundschampo som inte tar bort de naturliga oljorna i din hunds hud, eftersom detta bara kommer att förvärra problemet. Använd istället ett hundschampo som tillför fukt till din hunds hud.

Om din hund har fet hud, hitta ett hundschampo som hjälper till att reglera produktionen av olja i din hunds hud.

Och slutligen måste du också överväga vilken typ av hundschampo som är bäst för din hund. Om din hund t.ex. har känslig hud måste du hitta ett hundschampo som är designat för känslig hud. Om din hund lider av allergier måste du hitta ett hundschampo som är allergivänligt.

Eller kort och gott; se till att överväga din hunds behov och välj ett hundschampo specifikt baserat på det behovet.

Vilka ingredienser ska du leta efter i ett hundschampo?

Ingredienser att leta efter i ett hundschampo inkluderar naturliga ingredienser som ekologisk havre, aloe vera och kamomill. Dessa ingredienser hjälper till att lugna och skydda din hunds hud.

Ingredienser som du bör undvika i hundschampon är sulfater, parabener och ftalater, som kan vara skadliga för din hunds hälsa.

Risker förknippade med att använda hundschampo?

Det finns vissa risker med att använda hundschampo, vilket är fallet med alla andra typer av schampo. Dessa risker är dock generellt sett minimala och kan undvikas genom att följa instruktionerna på hundschampoflaskan.

Vissa hundschampon innehåller skadliga kemikalier som kan irritera din hunds hud och orsaka rodnad, klåda och även hudinfektioner. Så det är därför viktigt att du väljer ett hundschampo som är speciellt utvecklat för hundar och deras unika behov.

Ett hundschampo som är för starkt kan ta bort de naturliga oljorna i din hunds päls, vilket kan leda till torrhet, trassel och knutar. Det är därför också viktigt att hitta ett hundschampo som är lagom milt för din hunds hud och päls.

Hur ofta ska du använda hundschampo?

Hur ofta du ska tvätta din hund med hundschampo beror på en rad faktorer, bland annat din hunds päls och om den har några hudproblem. Om din hund t.ex. har en torr päls, du kanske bara behöver tvätta den en gång i månaden. Men om din hund har en fet päls kan du behöva tvätta den varje vecka. Om din hund har känslig hud bör du bara tvätta den vid behov.

Tips och tricks för att uppnå bästa resultat när du använder hundschampo

När du använder hundschampo är det viktigt att följa instruktionerna på flaskan. Det finns dock också några allmänna tips och tricks som kan hjälpa dig att få bästa resultat när du använder hundschampo.

Det första du behöver göra är att blöta din hunds päls ordentligt med varmt vatten. Detta kommer att hjälpa hundschampot att löddra upp och skölja av lättare.

Ta sedan en liten mängd hundschampo och arbeta in det i hundens päls från huvud till svans. Var noga med att undvika ögon, öron och näsa eftersom dessa områden är känsliga.

När du har arbetat in hundschampot i din hunds päls, låt det sitta i några minuter innan du sköljer av det noggrant.

5 goda skäl att använda hundschampo för att tvätta din hund regelbundet

 1. Hundschampo hjälper till att ta bort smuts, damm och andra ämnen från din hunds päls som kan orsaka klåda och repor.
 2. Hundschampo hjälper till att ta bort eventuella ansamlade oönskade ämnen i din hunds hud och päls, som t.ex. oljor och vaxer som kan täppa till din hunds porer och leda till hudproblem.
 3. Hundschampo kan hjälpa till att lugna din hunds hud om den tenderar att få irriterad hud.
 4. Hundschampo kan hjälpa till att förhindra spridning av infektion om din hund har öppna sår eller revor.
 5. Regelbunden tvätt med hundschampo kommer att hålla din hunds päls fräsch och ren och luktar gott.

Slutsats

Är du hundägare är det viktigt att hitta rätt hundschampo för din hund. Hundschampo finns i många olika varianter, så det är viktigt att välja ett hundschampo som passar din hund och dess individuella behov.

Vissa hundschampon innehåller skadliga kemikalier som kan irritera din hunds hud och orsaka rodnad, klåda och även hudinfektioner. Det är därför viktigt att du väljer ett hundschampo som är skonsamt nog för din hunds päls och hud.

Hur ofta du ska tvätta din hund med hundschampo beror på en rad faktorer, bland annat din hunds päls och om den har hudproblem. Om du har läst så här långt och följer våra råd kan du vara säker på att hitta det bästa hundschampot för din hund.

FAQ – Vanliga frågor om hundschampo

Hur ofta ska jag tvätta min hund med hundschampo?

Svaret på denna fråga beror på ett antal faktorer, inklusive din hunds päls och om den har hudproblem. Men som en tumregel bör du bara tvätta din hund med hundschampo när det behövs.

Kan jag använda mänskligt schampo till min hund?

Det korta svaret är ja, du kan, men det rekommenderas inte. Människoschampo är ofta hårdare än hundschampo och kan irritera din hunds hud.

Hur vet jag om ett hundschampo är rätt för min hund?

Genom att först identifiera din hunds individuella behov kan du leta efter ett hundschampo gjort för det specifika ändamålet och gå efter det. På så sätt kan du vara säker på att hundschampot du hittat är det rätta för din hund. Om du är tveksam är det också alltid en bra idé att fråga din hunds veterinär.

4.8/5 - (47 stemmer)

Dela artikeln på sociala medier

Del på Facebook
Del på Twitter

Andra artiklar som kan intressera dig