Hundramp | De 4 bästa 2023 (komplett köpguide)

Hundramp | De 4 bästa 2023 (komplett köpguide)

Som hundägare vet du att din fyrbenta kamrat gärna följer med dig vart du än går. Men vad händer när den inte riktigt kan komma in i möblerna eller in i bilen? Det är just här som en hundramp kan vara den perfekta lösningen.

Men med så många olika typer och märken av hundramper på marknaden kan det vara svårt att veta vilken ramp som passar dig och din hunds behov bäst.

Det är därför vi har satt ihop en lista över de bästa hundramperna på marknaden, baserad på våra egna personliga erfarenheter såväl som expertutlåtanden. Vi har övervägt faktorer som t.ex användarvänlighet, portabilitet och säkerhet som hjälper dig att välja den perfekta rampen för din hund.

🥇 Vår favorit

Reseller Price Total price Read more

Vår favorithundramp är denna hopfällbara hundramp från Trixie.

Denna hundramp går att fälla ihop vilket gör den lätt att bära runt på och är en stor fördel om du behöver en hundramp som enkelt kan användas på flera olika ställen. Den klarar hundar på upp till 90 kg och fungerar mycket bra både inomhus för t.ex. möblerna i hemmet och utomhus för t.ex. för att hjälpa hunden att komma in i bilen.

Dessutom har den en halkfri botten och säkerhetskanter på sidorna som säkerställer att din hund är säkrare när du använder rampen. Sist men inte minst kan den fås till ett riktigt överkomligt pris, speciellt om man tar hänsyn till dess funktioner och egenskaper.

Specifikationer

Producent: Trixie

Material: Plast

Vikt: 4,5 kg.

Mått: 156 cm x 40 cm

Fördelar

 • Hopfällbar – Lätt att bära
 • Halkfri yta

Nackdelar

 • Vi tror inte att det finns några uppenbara nackdelar med denna hundramp
Reseller Price Total price Read more

Om du letar efter en säker och lättanvänd ramp för hundar är Trixie Petwalk Ramp ett bra alternativ. Den är tillverkad av slitstark plast och har en halkfri beläggning, vilket gör den idealisk för mindre hundar som har svårt att ta sig upp på möbler eller in i bilen. Dessutom hjälper säkerhetskanterna på sidorna till att förhindra att din hund glider av rampen.

Trixie Petwalk Ramp är också ett bra val för hundar som lider av artrit eller andra ledproblem eftersom det ger dem ett enkelt sätt att ta sig runt utan att belasta lederna för mycket. Och eftersom den är lätt och bärbar kan den lätt användas var som helst, både inomhus och utomhus.

Specifikationer

Producent: Trixie

Material: Plast

Vikt: 2,8 kg.

Mått: 38 cm x 100 cm

Fördelar

 • Halkfri beläggning
 • Priset
 • Lätt att städa

Nackdelar

 • Finns endast i 1 färg
 • Obekväm att bära med sig

Om du är den lyckliga ägaren till en mindre hundras har du säkert upplevt att det ibland kan vara en utmaning för honom/henne att ta sig upp på möblerna, som t.ex. din soffa eller säng.

Just för den här typen av utmaningar är Trixie Justerbar hundramp en självklar lösning. Denna praktiska hundramp är speciellt designad för att hjälpa hundar (och alla andra husdjur för den delen) enkelt att ta sig upp på soffor, sängar etc. i hemmet. Den är utrustad med en halkfri gummibeläggning, som ser till att din hund kan få ett bra grepp när den går uppför rampen.

Dessutom kan rampen justeras till 3 olika höjder på 29 cm, 36 cm respektive 43 cm, så att du alltid kan ställa in den i rätt höjd för din hund och möbeln den behöver klättra på.

Specifikationer

Producent: Trixie

Material: MDF

Vikt: Ej angivet

Mått: 36×90 cm

Fördelar

 • Kvalitetsmaterial
 • Halkfri gummibeläggning
 • Höjdjusterbar

Nackdelar

 • Endast för inomhusbruk
Reseller Price Total price Read more

Om du letar efter en hundramp som är perfekt att använda i bilen är denna hundramp från Trixie med teleskopfunktion ett självklart val.

Den har en halkfri yta för att hålla din hund säker och klarar stora hundar som väger upp till 120 kg. Den starka och robusta aluminiumkonstruktionen gör den perfekt som hundramp för bilen och den har även ett bärhandtag som gör den lätt att transportera, trots sin storlek och vikt.

Specifikationer

Producent: Trixie

Material: Aluminium

Vikt: 5,8 kg.

Mått: 43 cm x 100-180 cm

Fördelar

 • Antiglid yta
 • Längdjusterbar med teleskopfunktion
 • Bärhandtaget

Nackdelar

 • Priset
 • Den tyngsta hundrampen på listan

Så väljer du rätt hundramp för din hund

När du ska välja rätt ramp för hundar finns det några saker att tänka på. Den viktigaste faktorn är förstås storleken på din hund – rampen måste vara tillräckligt stor för att den ska kunna gå upp bekvämt.

Du måste också tänka på hur ofta du kommer att använda rampen, eftersom det kommer att påverka kraven på rampens hållbarhet och material. Om du behöver en ramp som är lätt att bära runt på, välj en lätt och hopfällbar modell. Om du inte behöver kunna bära runt din hundramp kan du med fördel välja en som är gjord av lite robustare material men som har en högre vikt, som t.ex. Trixie hundramp för bil med teleskop.

En annan sak att tänka på är materialet som rampen är gjord av. Om du letar efter en utomhusramp för hundar, se till att välja en som är gjord av slitstarka material som tål regn osv. Och till sist måste du också fundera på om du vill ha en ramp med halkfri yta. Detta är särskilt viktigt om din hund är äldre eller har rörelseproblem.

Sammanfattningsvis bör du överväga följande faktorer när du väljer rätt ramp för ditt husdjur:

 • Storlek
 • Vikt och bärbarhet
 • Material
 • Halkskydd

För vilka hundar är en hundramp en bra idé?

En ramp för hundar är en bra idé för alla hundar som har svårt att hoppa på saker. Det gäller seniorhundar, hundar med rörelseproblem och valpar. Det är också en bra idé för hundar som är överviktiga eller dräktiga, eftersom det kan hjälpa dem att undvika skador när de klättrar upp och ner från höga ytor.

Hundramp eller hundtrappa?

Det finns för- och nackdelar med att välja antingen en hundramp eller hundtrappa, så det beror i slutändan på vad din hund har för behov.

Hundramper är ofta idealiska om du behöver en bärbar lösning då de för det mesta är lättare och finns i hopfällbara modeller. De är även perfekta för hundar som har svårt att klättra då de ger en gradvis lutning som är skonsammare för lederna jämfört med hundtrappor.

En hundtrappa kan vara en bättre lösning än en ramp om din hund är ung och smidig, eftersom den kan tycka att trappor är lättare att navigera än en ramp. Det kan också vara så att din hund har en tendens att hoppa upp och ner från underlag. I ett sådant fall kan en trappa vara en bättre lösning då de ger en mer solid yta som är mindre benägen att vinkla jämfört med en ramp.

Om du är osäker på om du ska välja hundtrappa eller hundramp till din hund är det alltid en bra idé att rådgöra med din veterinär.

Situationer och platser där en hundramp kan användas

Men i vilka situationer och på vilka platser kan det vara en bra idé att ha en hundramp tillgänglig? I princip är det bara din fantasi som sätter gränser för de situationer där du kan använda en hundramp. Nedan har vi försökt lista de vanligaste situationerna där en hundramp med fördel kan användas.

Att gå in och ur bilen

Den första situationen där en hundramp kan vara otroligt praktisk är när du ska ta med din bästa vän ut på en biltur. Om du inte redan har en hundramp (eller en hund som är bra på att hoppa och lyda 😉) har du förmodligen haft problem med att få in och ur bilen.

Detta kan vara särskilt svårt om din hund är äldre eller har rörelseproblem. En hundramp kan vara en bra lösning i det här fallet då den ger en gradvis lutning som är lättare för hunden att ta sig av, och samtidigt lättare för lederna. Dessutom är det såklart också en fördel att du inte behöver anstränga dig själv för att lyfta din hund i och ur bilen.

Hjälp till att få upp möbler i hemmet

Om din hund har svårt att ta sig upp på möbler kan en hundramp också vara en bra lösning. Det kan förstås också vara så att du har en mindre hund som inte kan ta sig upp på egen hand, t.ex. din soffa eller högsäng. Här kan en hundramp göra det lättare för din hund att klättra upp på möblerna i hemmet. Ramper är också perfekta för hundar som är överviktiga eller dräktiga, eftersom de kan hjälpa till att undvika skador när de hoppar upp eller ner från höga möbler i ditt hem.

För hundträning

En hundramp kan också vara ett värdefullt verktyg mht hundträningen. Framför allt kan de vara användbara om du behöver träna agility och lydnad med din hund.

Vilka typer av hundramper finns det?

Generellt sett finns det tre typer av hundramper. Icke-fällbara hundramper, hopfällbara hundramper och hundramper med teleskopfunktion.

Icke-vikbara hundramper

Först och främst finns det hundramper som inte går att fälla ihop. Det gäller till exempel Trixie justerbar hundramp från vår lista. Denna hundramp är i första hand lämplig för att hjälpa hundar att komma åt soffan, och går därför inte att fälla ihop och är därför mer besvärlig att transportera runt.

De icke-fällbara hundramperna är oftast billigast, just för att de inte har denna funktion. De är ett bra val om du letar efter en hundramp som i första hand ska stå på en plats där du inte har så mycket behov av att transportera runt rampen.

Fällbara/hopfällbara hundramper

Som namnet antyder är hopfällbara hundramper en typ av hundramp som kan fällas upp och därmed lättare transporteras runt. Just därför är de oftast något dyrare än ej hopfällbara hundramper, och är ett självklart val om du behöver en hundramp som du enkelt kan ta med dig runt och använda på flera olika ställen i hemmet och utomhus för t.ex. bilen.

Hundramper med teleskopfunktion

Den sista typen av hundramp som finns är hundramper med teleskopfunktion, som t.ex ”Ttrixie hundramp för bilen med teleskop” från vår lista. Det smarta med teleskopfunktionen är att du kan anpassa längden på hundrampen efter dina specifika behov inom minimi- och maxlängden på den aktuella rampen.

Detta är en särskilt användbar funktion om du har ett stort behov av att använda hundrampen på många olika ställen, med olika höjd och behov av att noggrant kunna anpassa rampens lutning och längd.

Den här typen av hundramp ligger ofta i den lite dyrare änden, på grund av teleskopfunktionen och för att de typiskt sett är gjorda av kraftiga kvalitetsmaterial som t.ex. aluminium.

Tips och tricks för att lära din hund att använda en hundramp

När du har köpt en ramp till din hund finns det några saker du kan göra för att underlätta processen att lära din hund att använda rampen.

Först och främst är det viktigt att se till att rampen alltid finns tillgänglig när din hund behöver den. Det innebär att rampen ska vara lättillgänglig och på en lättillgänglig plats, så att den alltid har möjlighet att öva när den vill. Du kan behöva placera rampen på olika ställen först tills du hittar den perfekta platsen.

Dessutom är det viktigt att belöna din hund för att den använder rampen. Detta kan göras med godsaker, beröm eller både och. Det är också en bra idé att se till att rampen alltid är ren och fri från hinder.

Dessutom kan det också vara användbart att hämta inspiration från andra hundägare och deras erfarenheter av att lära sin hund att använda en hundramp.

Se t.ex. den här videon:

Slutsats

Det finns ett hav av olika hundlampor på marknaden. Det kan vara svårt att ta reda på vilken som är bäst för dina behov. Förhoppningsvis har den här artikeln hjälpt dig att begränsa dina alternativ och fatta ett välgrundat beslut om vilken ramp som är rätt för dig och din hund.

Vi önskar dig lycka till med att hitta den perfekta hundrampen för dig och din bästa vän.

FAQ – Vanliga frågor om hundramper

Vilken hundramp är bäst?

Det finns inget entydigt svar på denna fråga eftersom det beror på dina och din hunds individuella behov och preferenser. Vår favorit på marknaden, med alla faktorer i beaktande, är dock Trixie petwalk hopfällbara hundramp, eftersom den är gjord av kvalitetsmaterial, är hopfällbar och finns till ett överkomligt pris.

Vad är en hundramp?

En hundramp är en konstruktion som hjälper hundar att ta sig upp och ner för trappor eller andra hinder. De kan tillverkas av en mängd olika material, inklusive plast, metall och trä, och är ofta designade för att vara bärbara för enkel transport.

Vad använder du en hundramp till?

En hundramp används oftast för att hjälpa hundar att ta sig upp och ner för hinder, som att komma in och ut ur bilen eller på möbler i hemmet.

4.8/5 - (47 stemmer)

Dela artikeln på sociala medier

Del på Facebook
Del på Twitter

Andra artiklar som kan intressera dig