Hundsömn: Allt du behöver veta om din hunds sömn

Hundsömn: Allt du behöver veta om din hunds sömn

Kastar du också undrande blickar på din hund när den under alla tider på dygnet tydligen kan finna vila i hundkorgen, i trappan, i fönsterbrädan eller instoppad mellan soffkuddarna? Och som i alla möjliga och omöjliga positioner? Då är du inte ensam.

Men det finns faktiskt goda skäl att låta din hund få sin skönhetssömn i fred. Hundar behöver sova många timmar om dagen. Inte minst när de är valpar. Men hur mycket sover egentligen en hund på en dag? Svaret får du här.

Hur många timmar sover en hund om dagen?

Även om du kanske känner dig sugen på en liten tupplur på eftermiddagen eller känner dig i ett konstant sömnunderskott, kan din sömnsituation inte på något sätt jämföras med din hunds. Din hund behöver många fler timmars sömn än du.

Det finns flera faktorer som avgör hur mycket en hund sover per dag. Olika hundar har olika behov av sömn, vilket kan hänföras till ålder, ras, aktivitetsnivå och hundstorlek. Men i genomsnitt behöver en vuxen hund sova mellan 12 och 14 timmar om dagen.

Hellre liten och vaken än stor och lat?

Citatet är inte taget ur luften. Åtminstone inte när det kommer till hundens sömnbehov. Är ditt hem välsignat med en riktig nallebjörn som en Saint Bernard eller en Newfoundland? Då kan du förvänta dig ett något större sömnbehov än om din fyrbenta familjemedlem är en liten Pomeranian eller Chihuahua.

Valpar behöver extra sömn

Valpar skiljer sig inte så mycket från mänskliga bebisar när det kommer till sömn. Det krävs inte mycket stimulans innan den lilla storleken – med eller utan päls – behöver vila lite.

Och livet som en liten ny valp i nya omgivningar bjuder på många nya intryck, möten, lärande och aktiviteter. Och dessa många intryck måste smältas i sömnen. Därför behöver din valp många timmars sömn. Gärna upp till 18 timmar om dagen. När valpen utvecklas och växer kommer behovet av sömn att minska.

Även om det kan vara svårt att hålla fingrarna från en liten ny valp bör man respektera valpens behov av raster och sömn. Så när valpen drar sig tillbaka för att vila, lämna den ostörd. Oavsett hur söt den ser ut i sömnen, eller hur många kyssar du känner för att plantera på huvudet.

Äldre hundar behöver mer vila

Hundar på sitt livs höst behöver precis som valpar extra vila. Hög ålder medför ofta mer obehag och obehag för den äldre hunden, vilket kräver vila. Det är därför helt normalt att din hund behöver avlasta sig oftare när den blir äldre.

4/5 - (3 stemmer)

Dela artikeln på sociala medier

Del på Facebook
Del på Twitter

Andra artiklar som kan intressera dig