Den bästa hundborsten i test → Se våra 6 utvalda (2023)

Den bästa hundborsten i test → Se våra 6 utvalda (2023)

När det kommer till hundborstar så finns det många alternativ på marknaden. Det kan vara svårt att avgöra vilken typ av borste som är bäst för din hund, och ännu svårare att veta vilken borste som är både säkrast och mest effektiv.

Det är därför vi har skapat den här sidan för att hjälpa dig hitta den bästa hundborsten för din hund och dess individuella behov. Genom timmar av efterforskningar av hundborstar som presterat bäst i tester och fått bra recensioner från andra hundägare har vi sammanställt denna lista över de bästa hundborstarna på marknaden för tillfället.

🥇 Vår favorit

Reseller Price Total price Read more
260,00 260,00 👉 Till butik

Bästa hundborsten för långhåriga hundar

FURminator deShedder Long Hair är en borste speciellt framtagen för långhåriga hundar. Den tar bort underull och löst hår utan att skada skyddshåren och har en smart klickfunktion för att trycka bort den återstående pälsen på borsten när du borstar.

Det ergonomiska handtaget gör den bekväm att använda, och den är lämplig för hundar med päls längre än 5 cm. FURminatorn själv hävdar att den minskar fällningen med upp till 99 % och är det perfekta verktyget för att hålla din långhåriga hunds päls frisk och glänsande.

Tillverkare: FURminator

Fördelar

 • Den smarta klickfunktionen som gör det enkelt att ta bort överflödigt hår på borsten samtidigt som du borstar din hund
 • Enkel och bekväm att använda tack vare det ergonomiska handtaget
 • Finns i 4 olika storlekar så att du kan välja rätt storlek för din hund

Nackdelar

 • Inga uppenbara nackdelar med denna hundborste
Reseller Price Total price Read more
361,00 361,00 👉 Till butik

Bästa hundborsten för korthåriga hundar

Som namnet antyder är den här FURminator-modellen en borste för korthåriga hundar, där ovanstående produkt är modellen för långhåriga hundar. Denna borste är gjord för hundar med en kort päls på mindre än 5 cm. Liksom modellen för långhåriga hundar har den ett ergonomiskt handtag och en smart klickfunktion som gör det lekfullt enkelt att ta bort överflödigt hår från borsten under borstningen. Den här borsten hävdar också att FURminator minskar fällningen med upp till 99 %.

Tillverkare: FURminator

Fördelar

 • Det ergonomiska handtaget
 • Speciellt utvecklad för korthåriga hundar
 • Minskar avfall mer än någon annan borste på marknaden

Nackdelar

 • Inga uppenbara nackdelar med denna hundborste
Reseller Price Total price Read more
181,00 181,00 👉 Till butik

Bästa hundborste för filtrerad päls

FURminator Dual-borsten är perfekt för att hålla din hunds hår trasselfritt. Borsten är dubbelsidig och har knappborst på ena sidan, medan den andra sidan har nylonborst.

Den vadderade basen och det ergonomiska handtaget gör den enkel och bekväm att använda. Denna borste passar nästan alla pälstyper och är perfekt för att hålla din hunds päls fri från trassel.

Tillverkare: FURminator

Fördelar

 • Speciellt utvecklad för hundar med tovig päls
 • Det mycket ergonomiska klassiska FURminatorhandtaget
 • Vadderad botten

Nackdelar

 • Inte så bra för hundar med mycket underull
Reseller Price Total price Read more
83,00 83,00 👉 Till butik

Bästa hundborsten för priset

Denna hundborste från KW är en av de mest prisvärda hundborstarna på marknaden. Den finns i tre olika storlekar och är perfekt för känsliga hundar med lång eller lurvig päls. Borsten, liksom FURminator-borstarna på listan, har en smart klickfunktion som gör det enkelt att ta bort överflödigt hår från borsten samtidigt som du borstar din hund.

Tillverkare: KW

Fördelar

 • Mycket överkomligt pris
 • Klickfunktion som trycker bort överflödigt hår från borsten

Nackdelar

 • Handtaget, inte lika ergonomiskt som t.ex. handtaget på FURminator-borstarna

Bästa hundborsten för valpar

Denna borste från LILA LOVES IT är specialgjord för valpar. De extra mjuka borsten är skonsamma mot din valps päls och tar bort smuts och smuts så att din valp ser bra ut. Dessutom kommer denna borste från det välkända tyska märket LILA LOVES IT, så du kan vara säker på att det är en kvalitetsprodukt.

Producent: LILA LOVES IT

Fördelar

 • Perfekt för att vänja din valp vid att bli borstad
 • De extra mjuka hårstråna är skonsamma mot valparnas känsliga hud och päls

Nackdelar

 • Inte lika bra på att minska utsläpp som andra borstar

Utgående hundborstar

Cloud7 dubbelsidig hundborste

Bästa hundborsten för de flesta hundar

Den dubbelsidiga hundborsten från den välkända tillverkaren Cloud7 passar både korthåriga och långhåriga hundar. Den är gjord av vaxbehandlat bokträ och är hållbar och skonsam mot ditt husdjurs hud. Den 2-sidiga designen erbjuder en mängd olika borstningsalternativ och öglan i äkta läder ger ett bekvämt grepp.

Tillverkare: Cloud7

Fördelar

 • Fin minimalistisk design
 • Kan användas till både kort- och långhåriga hundar
 • Tillverkad av slitstarkt trämaterial

Nackdelar

 • Designen är inte för alla
 • För hundar med mycket underull är det inte lika bra som borstar gjorda speciellt för detta ändamål

Hur du väljer rätt hundborste för din hund

För att ge dig själv bästa möjliga förutsättningar för att välja rätt hundborste för just din hund är det några saker du bör tänka på. Nedan har vi listat de faktorer som vi anser är viktiga att tänka på innan du väljer och köper en borste till din hund. Genom att följa detta råd kommer du att vara ett bra steg mot att välja rätt hundborste för dig och din hund.

1. Din hunds pälstyp

Tänk först på vilken typ av päls din hund har. Olika borstar är designade för olika typer av päls – t.ex. Långhåriga hundar behöver en borste speciellt utformad för att ta bort överflödigt hår, medan korthåriga hundar kanske bara behöver en grundläggande borste för att hålla pälsen fri från smuts.

2. Underull

En annan viktig sak att tänka på när du väljer en borste för din hund är om din hund har mycket underull eller inte. Vissa borstar är designade speciellt för hundar med mycket underull, medan andra är bättre lämpade för hundar utan underull. Har du en hund med mycket underull är det viktigt att du väljer en borste som är gjord just för detta, då det ofta är härifrån mycket av din hunds fällande päls kommer ifrån.

3. Borsthuvudet

En annan viktig faktor att tänka på när du väljer en borste är storleken och formen på borsthuvudet. Om du har en medelstor/stor hund med en särskilt lång eller lurvig päls, hitta en borste med stort huvud som passar storleken på din hund. På samma sätt, om du har en mindre hund, se till att välja en borste med ett mindre borsthuvud, så att borsten inte går ner och blir obekväm att använda.

4. Handtaget

En ofta ganska förbisedd aspekt i förhållande till att välja en hundborste är ergonomin i borsthandtaget. Om du måste borsta din hund ofta eller länge är det viktigt att välja en borste med ett bekvämt handtag så att längre borstningspass inte skadar din hand. På så sätt kan du borsta din lurviga vän lättare och bekvämare (för både dig och din hund).

5. Professionell vägledning

Om du fortfarande har svårt att avgöra vilken borste som är rätt för din hund kan du fråga din veterinär eller en professionell frisör om råd. De kommer att kunna rekommendera en borste utifrån din hunds individuella pälstyp och behov.

Typer av hundborstar

Det finns många olika typer av borstar för hundar. Det finns dock vissa varianter som är mer populära än andra. Vi har listat dessa nedan och beskrivit vilka pälstyper de rekommenderas för.

Kartor

De så kallade kartborstarna finns ofta i två varianter, en med dabs och en utan. Kort med bindor är skonsammare mot hundens hud än de utan, varför kort med bindor ofta rekommenderas om du har en hund med känslig hud.

🥇 Bäst för: Filtrerad päls

Borstar med vildsvinshår

Hundborstar med vildsvinshår har, som namnet antyder, vildsvinshår på borsthuvudet. De är bra för att göra pälsen mer glänsande, då de fördelar den naturliga oljan i pälsen.

🥇 Bäst för: Fin päls

Borstar med stålspikar

Är en mycket skonsam borsttyp, då stålpiggarna är rundade. Kan användas till både små och stora hundraser.

🥇 Bäst för: Lång päls / lockig päls

Borstar med nylonspetsar

Borstar med nylonspetsar finns, som kartar, med och utan nubbar i änden av spikarna. Hundens hud masseras samtidigt som du borstar den, därför är den bra för hundar som är känsliga och inte gillar att bli borstade.

🥇 Bäst för: Hundar med känslig hud och päls

Hur man borstar sin hund

När du ska borsta din hund är det viktigt att du gör det på rätt sätt för att undvika att skada din hund eller ge den en dålig upplevelse så att den kommer att hata att bli borstad. Nedan hittar du vår steg-för-steg-guide om hur du borstar din hund på bästa sätt.

 1. Börja med att skaka borsten eller använd klickfunktionen på borsten för att ta bort överflödigt hår eller smuts på borsten.
 2. Se till att din hund står, sitter eller ligger stilla medan du borstar den. Om det är första gången du borstar din hund kan du ge den ett tuggben eller liknande, så att den distraheras och därmed får en bra upplevelse av att bli borstad.
 3. Börja med att kontrollera din hunds hud under pälsen för sår eller repor, då du måste undvika att röra och borsta hundens päls i områden där den har sår.
 4. När du har lärt dig att din hund inte har några sår eller repor kan du börja borsta. Börja försiktigt med att flytta borsten åt samma håll som pälsen på ett mindre känsligt område, som t.ex hunden är tillbaka. Försök att undvika att borsta för mycket i samma områden så mycket som möjligt.
 5. Tryck inte för hårt på borsten när du borstar, eftersom du riskerar att gå igenom pälsen och ge din hund röd och irriterad hud.
 6. Ta kontinuerligt bort överflödig päls från borsten och samla upp den i t.ex. en väska.
 7. Fortsätt att köra borsten i riktning mot pälsen över hela hundens kropp och var extra försiktig när du kommer till känsliga områden som t.ex. mage och ben.
 8. Innan du vet ordet av har du en hund med en blank, ren päls!

Se ev även videoguiden nedan:

Hur ofta ska jag borsta min hund?

Det är viktigt att borsta din hunds päls regelbundet för att hålla den frisk och fri från smuts, damm och trassel. Hur ofta du bör borsta din hund beror på pälstyp och tjocklek. I allmänhet behöver korthåriga hundar bara en grundläggande borstning en gång i veckan, medan medelhåriga och långhåriga hundar helst bör borstas två gånger i veckan. Om du har en hund med väldigt tjock eller lång päls kan det bli nödvändigt att borsta den ännu oftare. Detta beror också till stor del på hur mycket hundhår på golvet du tål i ditt hem.

Det är också viktigt att komma ihåg att du aldrig ska borsta din hund när den har sår eller skrapsår – vänta tills dessa har läkt innan du börjar borsta dessa områden igen.

Fördelar med att borsta din hund

Att borsta din hunds päls har ett antal fördelar för både dig och din lurviga vän. När du borstar din hund tar du bort överflödig smuts, damm och hår från pälsen, vilket kan hjälpa till att hålla honom frisk och fri från parasiter. Du hjälper även till att fördela de naturliga oljorna i hundens päls, vilket ger dessa bättre förutsättningar att fungera optimalt, vilket kan göra pälsen blank och mjuk.

Viktigast av allt, regelbunden borstning hjälper till att hålla din hunds päls trasselfri, vilket kan förhindra att mattor och trassel bildas i pälsen. Dessa kan vara svåra (och smärtsamma) för din hund att ta bort på egen hand, så regelbunden borstning är avgörande för att hålla din hunds päls frisk och se bra ut.

Om din hund har gått och fått många stora tovor i pälsen kan du överväga att ta den till en professionell hundfrisör och få detta löst i första hand.

Slutsats

Hundar behöver borstas regelbundet, inte bara för att hålla dem fina och rena, utan också för att ta bort smuts och löst hår och minska håravfall. I den här artikeln har vi samlat de hundborstar vi anser är de bästa på marknaden för vart och ett av deras syften, baserat på omfattande forskningsarbete. Oavsett om du har en korthårig eller långhårig hund så finns här en borste som passar dina och din hunds behov.

FAQ – Vanliga frågor om hundborstar

Vilken hundborste är bäst?

Det finns inget definitivt svar på vilken hundborste som är bäst, eftersom det beror på hundens individuella pälstyp och tjocklek. Men i allmänhet kommer korthåriga hundar att klara sig bra med en vanlig borstborste, medan medelhåriga och långhåriga hundar kan behöva en mer specialiserad borste eller en borstborste.

Hur ofta ska jag borsta min hund?

De flesta hundar behöver bara borstas en gång i veckan, men om din hund har tjock eller lång päls kan du behöva borsta den oftare. Ta en titt på din hunds päls och använd alltid sunt förnuft.

4.8/5 - (47 stemmer)

Dela artikeln på sociala medier

Del på Facebook
Del på Twitter

Andra artiklar som kan intressera dig