Hund snappar på främlingar: Hur man handskas med det

Hund snappar på främlingar: Hur man handskas med det

Om du tar dig tid att leta efter tecknen kommer du att upptäcka att hunden har ett stort och välutvecklat teckenspråk som den använder för att kommunicera. Både mot människor och andra hundar. Hunden använder dessa signaler på olika sätt när den går in i sociala relationer. Både för att dämpa en konflikt, blåsa upp sig eller för att visa att det är lekfullt.

Det är därför viktigt att du lär dig att avkoda din hunds signaler, så att du kan kväva eventuell konflikt i knoppen och bli av med olämpliga beteendemönster. Inte minst om din hund snappar på främlingar.

Är din hund stressad?

Det är nog inte utan anledning som en hund snappar på främlingar eller andra hundar. Ofta har hunden byggt upp detta olämpliga beteende under lång tid – förmodligen redan från valpstadiet – för att den känner sig pressad.

Det kan finnas flera anledningar till att en valp känner sig pressad. Ett hundkoppel som begränsar hundens kroppsspråk eller känslan av att hamna i ett hörn kan bara vara några exempel på orsaken till valpens ångest. Och då tillgriper hunden att skälla, knäppa eller longera för att se till att faran inte kommer närmare.

Hur du förhindrar att din hund snärtar på andra hundar

Som beskrivits har hunden ett extremt avancerat teckenspråk. Det betyder också att din hund är blixtsnabb på att läsa dina signaler. Kanske har du redan upplevt att din hund försöker ””trösta”” dig om du är ledsen eller har ont?

Men det är inte bara din sorg som hunden tar upp. Din spänning och ångest går också direkt in i hundens känsliga radarsystem. Och när den känner att du är osäker inför en situation, plockar hunden automatiskt upp och speglar din osäkerhet.

Det är en helt naturlig reaktion att känna sig spänd när man möter andra hundar på promenaden om din hund har knäppt på andra hundar tidigare. Men försök att kontrollera din osäkerhet och fortsätt din promenad i din egen takt utan att kisa mot några utmaningar på vägen.

Det bästa sättet att göra detta är att undvika interaktioner med förbipasserande hundägare. Du måste med andra ord undvika ögonkontakt med både hund och ägare. Det är helt okej att gå runt i en stor båge eller byta riktning när man möter andra på vägen. Du kan också gå över till motsatt sida av gatan om det gör din hund mer bekväm.

Använd godsaker för att förhindra att din hund snärtar på främlingar

Godis kan också vara effektiva om du vill behålla din hunds koncentration och förhindra att din hund slår ut mot främlingar. Få hunden att hålla kontakt med dig samtidigt som du belönar den med godsaker för hans goda arbete.

Du kan också kasta en handfull godsaker i gräset för hunden att leta efter. Denna form av ””nosarbete”” är extremt fördelaktigt för hundens mentala stimulans och kan hjälpa till att hålla den borta från problem med främlingar.

Använd den gula rosetten på dina promenader och håll avstånd till främlingar

Har du någonsin träffat en hund med gul rosett på dina promenader? Då har du stött på en hund som behöver lite avstånd från främlingar. Den gula rosetten är en del av den internationella kampanjen ””The Yellow Dog Project””. Eller på svenska ””Gul hund””.

Om du möter en hund med gul rosett runt halsen eller i kopplet är detta ett kommunikativt verktyg för att signalera att det är en hund som behöver utrymme. Du får därför inte närma dig hunden eller dess ägare.

Har du en hund som knäpper för att den behöver plats? Då kan den gula rosetten vara ett bra redskap på dina promenader, samtidigt som du arbetar för att göra din hund säkrare i situationer med främlingar.

Men aggressivt beteende behöver inte vara den enda anledningen till det gula bandet. En gul rosett eller bandana kan också kommunicera smittsam sjukdom, löptid, rehabilitering eller en hund som är osäker eller rädd. Så se till att du respekterar det gula bandet om du stöter på det på dina promenader.

4.5/5 - (4 stemmer)

Dela artikeln på sociala medier

Del på Facebook
Del på Twitter

Andra artiklar som kan intressera dig