Hund som smackar på natten: Varför?

Hund som smackar på natten: Varför?

De flesta hundägare kan komma överens om en sak: hundar är bara det bästa i världen! Och du, som hundägare, kan lätt ryckas med av villkorslös kärlek vid åsynen av din fyrbenta vän som kliar sig i huvudet med tassen, stolt springande med löparskon i munnen, eller när den rör sig under armen och med vädjande ögon kräver mer mjuka drag över pälsen.

Men hundar har också vanor som verkar mindre än bedårande. Och det nattliga smackandet i munnen är definitivt en punkt som skiljer människor. Vissa tycker att ljudet är förtjusande – andra tycker att det är galet irriterande!

Men varför skäller din hund egentligen på natten? Och finns det anledning till oro? Svaren kan vara många – och du får alla här.

Din hund smakar på natten för att den är bekväm

Den vanligaste anledningen till att din hund smakar i sömnen eller när den blir gosig är att den är bekväm. Det lätta smällen kan därför avläsas som en mycket positiv signal, som indikerar att hunden mår bra och säker, och att det inte finns någon fara framför sig.

Din hund ””sköter”” i sömnen på natten

Det är inte ovanligt att din hund röker direkt tillbaka till valpstadiet i sin trygga sömn. Och de lugnande smällande ljuden kan vara ett tecken på att din hund håller på att amma i sömnen.

Din hund smackar för att den är illamående

Anledningen till att din hund smackar på natten kan också ha en mer negativ karaktär. Överdrivet smällande åtföljt av saliv, skum i mungipan eller överdrivna sväljrörelser kan också orsakas av att hunden är illamående.

Men den här typen av smackbeteende kommer oftast att hända i vaket tillstånd. Och du kommer sannolikt även att uppleva andra symtom som aptitlöshet eller nedsatt aktivitetsnivå om din hund lider av illamående.

Orsaken till eländet finns i sådana fall ofta i hundens matsmältningssystem. Till exempel tarminflammation, magsår, maginfektioner eller förstoppning. Hunden kan också ha fått i sig ett främmande föremål som sitter och härjar i mag-tarmsystemet. I alla fall bör du kontakta en veterinär och få orsaken klarlagd så att hundens besvär kan minskas.

Tandproblem kan vara orsaken till att din hund smackar på natten

Om din hund smakar och slickar sig mycket på munnen kan detta vara ett tecken på tandproblem. Många äldre hundar upplever problem med sina tänder i varierande grad och ofta kommer tillståndet att åtföljas av en dålig lukt från hundens mun.

Om du misstänker att din hund har dåliga tänder bör du uppsöka en veterinär som kan rengöra hundens tänder och förhoppningsvis lindra smärtan.

4.4/5 - (5 stemmer)

Dela artikeln på sociala medier

Del på Facebook
Del på Twitter

Andra artiklar som kan intressera dig